Project

Literair rondje Stelling: doe mee met de verhalenprojecten

Het Literair Rondje Stelling bestaat uit vier verhalenprojecten over de forten van toen en nu binnen de Stelling van Amsterdam. De Stelling was in 2016 twintig jaar Unesco Werelderfgoed.

III. Krayenhoff keert terug, de Stelling revisited (lopend project)

Samen met Jort van der Maarel (film) en Maaike van Poelgeest (communicatie) start in 2017 het verhalenproject in het noordoosten van de Stelling van Amsterdam. Centraal staan de forten in de Beemster – waaronder Fort Resort Beemster – Markenbinnen, Kwadijk, Edam, Durgerdam, Pampus en Muiden. Mogelijk komen ook enkele centrale elementen aan de orde zoals de graansilo Korhals Altes en het Amstelhotel.

Op dit moment zijn we bezig met de fondsenwerving. Wilt u een bijdrage leveren of weet u een partij die dat zou willen doen: mail of bel dan naar Agnes de Boer (projectleider en schrijver): agmdeboer@quicknet.nl of 0623 64 32 95.

007-cornelis-krayenhof-scherper-kopieVanaf april/mei starten we met verhalenbijeenkomsten. Daarvoor zoeken we contact met de lokale historische verenigingen, musea en dorps- en buurtverenigingen. Rond de zomer wordt op verschillende forten een film opgenomen waarbij Cornelis Krayenhoff, grondlegger van de Stelling van Amsterdam, terugkeert naar de genoemde forten. Hij neemt daar actuele thema’s onder de loep. De film wordt in het najaar op de forten en andere locaties vertoond. In het voorjaar 2018 wil ik het bijbehorende verhalenboek presenteren.

 

IV. Herauten op de Stelling (te verwachten project)

Vanaf medio 2017 tot en met 2018 werk ik samen met Duo Leeghwater en Henk Zwart aan een muzikaal verhalenproject in het zuidoosten van de Stelling van Amsterdam (van Weesp tot de Kwakel). Hierover volgt later meer informatie.

II. Leven op de Stelling, forten van toe en nu (afgerond project)

Verhalenproject en -boek west en zuidwestfront van de Stelling van Amsterdam
Initiatief van Stichting Verhalen Verbinden in samenwerking met Stichting Uitgeverij Noord-Holland en ondersteund door o.a. Provincie Noord-Holland.

Dit project is afgerond en bestond uit:

  • Verhalenbijeenkomsten in Beverwijk, IJmuiden, Penningsveer, Vijfhuizen en Hoofddorp
  • Lezingen in Hoofdorp
  • Het Festival Donkert Fort Noord in oktober 2016
  • Opening van de expositie Levende Forten in o.a. Fort Benoorden Spaarndam, IJmuiden en Beverwijk
  • Presentatie van het boek Leven op de Stelling (te koop bij de boekhandel en Stichting Uitgeverij Noord-Holland

Het doel van dit project is het verzamelen en doorgeven van persoonlijke verhalen over het leven op en rond de Stelling van Amsterdam. De verhalen vertellen hoe de Stelling in zijn omgeving heeft gefunctioneerd en in de toekomst wil functioneren.

Om voldoende ruimte te kunnen geven aan de persoonlijke beleving en in te kunnen gaan op de relatie tussen de Stelling en haar omgeving wordt ingezoomd op een deel van de Stelling: de forten rond het Noordzeekanaal en de sector Sloten. Concreet hebben we het over de forten: Zuidwijkermeer – Velsen – IJmuiden – Benoorden Spaarndam – Bezuiden Spaarndam – Penningsveer – Liebrug – Aan de Liede – Vijfhuizen – Hoofdorp – Aalsmeer – Kudelstaart.

Legeroefeningen rond de Stelling 1912 veldtelefoon in actie in een tent naast de vervoerwagenHet verzamelen van de verhalen gebeurde door persoonlijke gesprekken met vrijwilligers, gebruikers, ondernemers en omwonenden van de forten en andere onderdelen van de Stelling. Het doorgeven van de verhalen vond plaats tijdens speciale bijeenkomsten met verhalenvertellers, kunstenaars en toneelspelers.

De activiteiten zijn zoveel mogelijk uitgevoerd samen met de bij de Stelling en de forten betrokken partijen zoals Linie Breed Ondernemen, vrijwilligers en beheerders van de forten, historische verenigingen en dorpsverenigingen, Provincie Noord-Holland, Cultuur Compagnie, gemeenten, Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, Stichting MEGA en het Instituut voor Militaire Geschiedenis.

Fort bij Aalsmeer - kopie

 

 

 

 

 

 

 

I. Leven langs de Liniedijk

Marianne Groep, vrijwilliger op fort Krommeniedijk, schreef het boek Leven langs de Liniedijk. Het boek is gebaseerd op verhalen van omwonenden van het fort en op educatief materiaal dat is samengesteld voor de vrijwilligers op het fort. Het boek verteld over het dagelijks leven op en het landschap rond de forten Krommeniedijk, De Ham, Veldhuis, St. Aagtendijk, Velsen en Zuidwijkermeer. Ook dit boek is te koop bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.nl.