Activiteiten

Documentaire ‘Kraijenhoff keert terug, verhalen op de Stelling’

In de 50 minuten durende documentaire keert de grondlegger van de Stelling van Amsterdam, Cornelis Kraijenhoff, terug naar de forten van de Stelling. Hij ontmoet voormalig fortwachters, pioniers, ex-gevangenen, vrijwilligers en ondernemers die hun verhaal over de forten van de Stelling vertellen. U ziet onder andere Fort bij Edam, Fort bij Spijkerboor, het Muizenfort en de Westbatterij in Muiden, Fort aan de Jisperweg en aan de Nekkerweg (Fort Resort Beemster). De film laat mooie beelden van de forten zien, historische foto’s en kaarten en natuurlijk boeiende verhalen over het leven op en rond de forten.

Zondag 8 oktober om 12.00 en 14.00 in Fort bij Edam
Toegang: € 3,50
Adres: Oorgat 10, Edam

Maandag 23 oktober, inloop om 19.30 uur in Onder de Linden in Middenbeemster
Toegang: € 3,50
Adres: Middenweg 150, Middenbeemster

Woensdagavond 15 november, in het Muizenfort, Muiden
Inloop 19.30, start film 20.00 uur
Toegang gratis (dank zij medewerking van studio Harm Hasenaar uit het Muizenfort)
In verband met beperkte ruimte graag opgeven bij: agmdeboer@quicknet.nl.
(vol = vol)

wo. 20 september: verhalenavond Muiden

Westbatterij Muiden, torenfort met Scouting

Op woensdagavond 20 september kunt u uw verhalen en herinneringen vertellen over de forten bij Pampus, het Muizenfort, de Vestingstad Muiden, de Westbatterij of het torenfort, de batterij Diemerdam en het  vuurtoreneiland Durgerdam. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats Stadscafé Gieling, Weesperstraat 82 in Muiden. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

di. 27 juni: verhalenavond Edam

De keuken in Fort bij Edam

Op dinsdagavond 27 juni kunt u uw verhalen over en herinneringen aan de forten bij Edam, Kwadijk en vuurtoreneiland Durgerdam vertellen tijdens de tweede verhalenavond van het nieuwe project. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats in het fort bij Edam, Oorgat 10. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

do. 22 juni: verhalenavond Beemster

Fort aan de Jisperweg

Op donderdagavond 22 juni kunt u uw verhalen over en herinneringen aan de forten Spijkerboor, Jisperweg, Middenweg, Nekkerweg en Benoorden Purmerend vertellen tijdens de eerste verhalenavond van het nieuwe project. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats in Middenbeemster in het ijsclubgebouw aan de Nicolaas Cromhoutlaan 5. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

Boekpresentatie en opening expositie Levende Forten 7 december

alleen-de-cover

Op woensdag 7 december 2016 is het 20 jaar geleden dat de Stelling van Amsterdam op de Unesco Werelderfgoed werd geplaatst. Op deze bijzondere dag mag ik mijn boek Leven op de Stelling, Forten van Toen en Nu presenteren in Fort Benoorden Spaarndam. Tegelijk vindt de opening van de expositie Levende Forten plaats. Deze expositie is ook te zien in IJmuiden en St. Aagtendijk.
Het ‘feestje’  op 7 december begint om 11.00 uur aan de Redoute/Linie op de grens van Velsen en Spaarndam.

Donkerste fort Noord: zaterdag 22 en zondag 23 oktober

Donkerste fotoTijdens het laatste weekend van de herfstvakantie 22 en 23 okt. worden op het fort benoorden Spaarndam allerlei culturele, muzikale en griezelige activiteiten georganiseerd. De provincie NH sponsort activiteiten in leegstaand erfgoed dat herbestemd gaat worden. Ziegel Ziegelaar en ik gaan er een mooi feestje van maken.


 

Verhalen-bijeenkomsten

Hoofddorp: Dinsdagmorgen 2 februari (10.00 – 12.00): Verhalentafel in het Historisch Museum Haarlemmermeer, Bosweg 17 in Hoofddorp. Tijdens de verhalentafel kunt u uw verhaal vertellen over de forten Vijfhuizen, Hoofdorp, Aalsmeer en Kudelstaart.

Beverwijk: Donderdagavond 11 februari (20.00 -22.00): Vertelavond forten in BHK-gebouw, Groenelaan 74, Beverwijk. Tijdens de inloopavond van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland kunt u uw verhaal vertellen over de forten Zuidwijkermeer, Velsen en IJmuiden.

Spaarndam en Penningsveer: Woensdagmiddag 24 februari (15.00 – 17.00): Vertelmiddag forten in fort Penningsveer, Penningsveer 2 in Haarlemmerliede. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over de forten Benoorden en Bezuiden Spaarndam, Penningsveer, bij de Liebrug en aan de Liede.

IJmuiden: Woensdagavond 9 maart (19.30 – 21.30) : Vertelavond forten in bibliotheek Velsen, Dudokplein 16, IJmuiden. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over de forten bij IJmuiden, Benoorden Spaarndam, Bezuiden Spaarndam en fort bij Velsen.

Vijfhuizen: Woensdagmiddag 9 maart (14.00 – 16.00): Vertelmiddag forten in fort Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over het fort Vijfhuizen, maar ook over Hoofddorp en Heemstede of wie weet over het verdwenen fort bij Schiphol. Ook verhalen over het fort bij Aalsmeer en bij Kudelstaart zijn hier welkom.

Natuurlijk kunt u op de avonden ook verhalen kwijt over de andere forten rond het Noordzeekanaal en in de sector Sloten.

PLANNING

Start verhalenproject     Najaar 2015

Fondsenwerving             Najaar 2015

Verhalen verzamelen     Februari – April 2016

Fort Magazine                 4 april 2016

Proef de Linie                  Vrijdag 27 mei t/m zondag 5 juni 2016

Forten vol Verhalen       Juli en augustus 2016

Fortenfestival                  Vrijdag 2 t/m zondag 11 september 206

Boekpresentatie              Eind oktober 216

Nacht van de Nacht        Zaterdag 29 oktober 2016

Halloween                        Maandag 31 oktober 2016

20 jaar Werelderfgoed  December 2016

Mobilisatiekorps-fort-ijmuiden-1914